Eenvoudig qua kleuren en bereiding maar zo mooi om te zien! En het is ook nog eens een volledige maaltijd. Easy does it.
TIPS VOORAF
- falafel: zelf heb ik kant en klare falafelballetjes gebruikt van Maza (AH, Deen). Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken of voor een ander merk kiezen.
- tahin: dit is sesambrei en is in de supermarkt (Dirk, AH) of de Turkse winkel verkrijgbaar.
- orzo: dit is een gedroogde pastasoort (grotere AH, af en toe Deen), mocht je dit product niet kunnen vinden, kun je het vervangen voor couscous of bulgur.
- dressing: je kunt zelf met de zoetheid van de dressing spelen door eerst 1 tl honing toe te voegen, vervolgens alle ingrediënten voor de dressing inclusief zout en peper (dit geeft namelijk ook weer smaak) goed te mengen en hierna te proeven of de smaak naar wens is. Wil je de dressing wat zoeter? Voeg dan hierna nog een tl honing toe.
- opmaak: serveer de dressing in een schaaltje naast de salade, dit ziet er mooier uit en iedereen kan zelf de hoeveelheid bepalen, je kunt hetzelfde met de falafelballetjes doen.
COMBINATIES
- dit is een volledige maaltijd
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- citroen: snijd in schijfjes en doe in (heet) water of gebruik een andere avond voor een andere saladedressing zoals voor de Winterse couscoussalade (klik hier) of een andere maaltijd zoals Rode bieten wrap met tonijn (klik hier)
- honing, tahin: deze ingrediënten zijn langer houdbaar en komen altijd weer van pas, gebruik bijvoorbeeld een andere keer voor de Tahin-honingdip met falafelballetjes (klik hier)
- veldsla, komkommer, event. pompoenpitten: bewaar veldsla in de ijskast en de komkommer goed afgedekt buiten de ijskast en zet een andere avond in voor de Salade met mosterd-witte wijn azijn dressing (klik hier) en vervang eventueel de pijnboompitten voor de pompoenpitten
- paprika, komkommer, pompoenpitten: bewaar de paprika goed afgesloten in de ijskast en de komkommer en pitten goed afgesloten buiten de ijskast en gebruik een andere keer voor de waterkerssalade (klik hier)
- orzo: dit ingrediënt is langer houdbaar
- pompoenpitten: dit ingrediënt is wat langer houdbaar en is altijd weer te gebruiken in salades of voor het ontbijt, zoals de Bircher Muesli met bramensaus (klik hier) of eet bijvoorbeeld in combinatie met de granaatappelpitten, wat kwark en muesli
Bereidingswijze falafelsalade met tahindressing
januari 27, 2019
: 2 personen
: 15 min
: 10 min
: 25 min
: Makkelijk
Ingredients
- 250 gr kant en klare falafel
- 50 gram orzo
- 35 gram veldsla
- Een avocado
- Halve groene paprika
- Halve komkommer
- Hand pompoenpitten
- Granaatappelpitten
- Halve citroen
- 2 el olijfolie
- 2 el tahin
- 1 à 2 tl honing
- Zout en peper naar smaak
Directions
- Step 1 Breng water aan de kook voor de orzo. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
- Step 2 Spoel de komkommer af en snijd in dunnere plakjes. Doe vervolgens in een slakom.
- Step 3 Spoel de paprika af, snijd in dunne reepjes en voeg ook toe aan de slakom.
- Step 4 Verwijder de schil en de pit van de avocado en snijd in dunne plakjes. Doe de avocado in de kom erbij.
- Step 5 Voeg de pompoenpitten en de veldsla toe aan de kom.
- Step 6 Bereid de orzo volgens de bereidingswijze en ga ondertussen door met de volgende stappen. Blijf wel de orzo in de gaten houden.
- Step 7 Als je zelf de pitjes uit de granaatappel haalt, is dit het moment. Doe een hoeveelheid naar keuze plus eventueel wat extra in een schaaltje.
- Step 8 Nu is het tijd voor de dressing. Doe het sap van de halve citroen, de olijfolie en tahin in een kommetje. Meng goed door elkaar. Voeg een theelepel honing toe en meng weer door elkaar. Voeg wat peper en zout toe en meng nogmaals. Proef of de dressing naar je smaak is qua zoetheid en voeg eventueel nog een theelepel honing toe.
- Step 9 Bereid hierna de falafel volgens de bereidingswijze en doe in een apart kommetje.
- Step 10 Voeg de orzo en granaatappelpitjes toe aan de slakom en hussel de ingrediënten in de slakom even kort.
- Step 11 Zet de slakom op tafel of verdeel over de borden, serveer de falafel en dressing apart in hun kommetjes ernaast. Enjoy!