Ik merk dat het weer tijd is om een wat gezondere weg in te slaan. Voor mij betekent dit meer vitamines binnenkrijgen en gebalanceerder eten. Dit begint logischerwijs al op het moment dat ik opsta, bij het ontbijt dus. Doordeweeks is het handig als dit niet te veel bereidingstijd kost en er enige afwisseling aanwezig is. Bircher muesli is hier perfect voor, je maakt het namelijk de avond van tevoren en met de overgebleven ingrediënten kun je een andere ochtend weer een ander ontbijt maken. Easy does it!
COMBINATIES
- dit is een volledig ontbijt
OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN
- halve peer, magere kwark, pitten en noten: eet de daaropvolgende ochtend in combinatie met wat muesli en eventueel ander fruit als ontbijt
- pitten en noten: zijn überhaupt langer houdbaar en kun je dus ook weer in salades gebruiken zoals de waterkerssalade (klik hier)
- havervlokken en havermelk: havervlokken zijn langer te bewaren en komen altijd weer van pas voor het ontbijt, maak er bijvoorbeeld in combinatie met de amandelmelk havermout van
Bereidingswijze Bircher Muesli met bramensaus
Ingredients
- Een rode appel (Elstar bijvoorbeeld)
- 70 gram havervlokken
- 150 ml amandelmelk
- 2 el magere kwark
- Hand noten naar keuze (bijvoorbeeld pecannoten)
- Hand pitten (bijvoorbeeld pompoenpitten)
- ½ tl kaneel
- Halve (bij voorkeur biologische) citroen
- Circa 125 gram bramen
- Halve peer
- Geen ingrediënt, wel nodig: rasp, blender/keukenmachine en event. zeef
Directions
- Step 1 Spoel de appel af en rasp boven een kom.
- Step 2 Voeg vervolgens de havervlokken, amandelmelk, noten, pitten en kaneel toe.
- Step 3 Spoel de halve citroen goed af. Rasp de schil boven een schaaltje en pers boven een ander schaaltje de citroen uit.
- Step 4 Voeg nu één el citroensap en de helft van de citroenrasp toe aan de mix van ingrediënten in de kom. Roer goed door elkaar, dek de mix af en zet in de ijskast.
- Step 5 Tijd voor de bramensaus. Schil de halve peer, verwijder het klokhuis, snijd de rest in blokjes en doe in de keukenmachine. Spoel de bramen af, houd eventueel één braam achter voor de garnering en gooi de rest erbij in de keukenmachine. Maal het fruit fijn. Ik zeef de mix hierna nog zodat de bramenpitjes weg zijn. Doe de saus in een bakje en roer de rest van de citroenrasp erdoorheen. Zet afgedekt in de ijskast.
- Step 6 De volgende ochtend pak je 2 bakjes, glaasjes of wat je handig vindt. Vervolgens verdeel je eerst de Bircher muesli. Hierna doe je per glas één el kwark erbovenop. Hierna verdeel je de bramensaus. Tenslotte halveer je de braam als je deze hebt achtergehouden en leg je deze nog op de Bircher muesli. Klaar is je vullende en prachtige ontbijt.