Taart van Menken vanille vla

Taart van Menken vanille vla

De vierde generatie Menken is begonnen met het zuivelmerk nieuw leven in te blazen. Sinds kort staan drie van hun favoriete producten in de schappen: volle melk, karnemelk en vla. The new kids Menken vroegen mij om iets te maken met één van hun producten en natuurlijk zei ik meteen JA! De coole herintroductie van het Menken zuivelmerk moet natuurlijk gevierd worden, dus koos ik ervoor om een feestelijke taart van de Viva Vanille Vla te maken. Ja je hoort het goed: een taart van vla en ik kan je verzekeren dat deze taart heerlijk is.

TIPS VOORAF

Ik heb voor de taart bramen, aardbeien en passievrucht gebruikt, ander fruit is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt de lemoncurd zelf maken, het is ook kant en klaar te verkrijgen (AH). Ik heb een ronde ovenschaal gebruikt (Ø 23cm), een andere vorm ovenschaal kan ook gewoon. Zorg wel dat de schaal goed ingevet is zodat de cake netjes loslaat en let op dat de laag van het bakmengsel niet te hoog is want dan is de gaartijd langer.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • bloem, fijne kristalsuiker: deze producten zijn langer houdbaar en komt altijd weer van pas, bijvoorbeeld voor de citroen-frambozentaart (klik hier)
  • vla: eet een andere keer met of zonder fruit als toetje

Ingrediënten taart van Menken vanille vla

Bereidingswijze taart van Menken vanille vla

september 10, 2018
: 8 à 10 porties
: 25 min
: 55 min
: 1 hr 20 min
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • Vanille vla taart:
  • 2 eieren
  • 125 gram bloem
  • 250 ml Menken vanille vla
  • 62 gram fijne kristalsuiker
  • 62 ml zonnebloemolie
  • 4 gram bakpoeder
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 150 ml Menken vanille vla (voor de tussenlaag van de taart)
  • 250 gram aardbeien (voor tussen- en bovenlaag van de taart)
  • 300 gram bramen (voor tussen- en bovenlaag van de taart)
  • Een passievrucht
  • Geen ingrediënt, wel benodigd: ovenschaal (zie Tips vooraf)
  • Lemoncurd (180 gram) - optioneel zelf bereiden:
  • 2 citroenen
  • 2 eieren geklutst
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • Vuurvaste kom
Directions
  • Step 1 Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een (ronde) ovenschaal goed in met boter en bestrooi vervolgens met wat bloem.
  • Step 2 Doe de olie, de eieren, de kristalsuiker en vanillesuiker in een kom en meng handmatig met een garde.
  • Step 3 Voeg vervolgens 250 ml vanillevla, bloem, bakpoeder en een snuf zout toe en roer goed door. Verdeel het mengsel over de schaal. Plaats gedurende 55 minuten op een bakplaat in de oven. Laat de bodem 20 minuten afkoelen in de ijskast. Ga tijdens het bakken door met de volgende stappen.
  • Step 4 Kies je ervoor om de lemoncurd zelf te maken dan kun je hier nu aan gaan beginnen. Zo niet, ga dan door met het fruit (stap 5). De lemoncurd ga je maken aan de hand van de au bain marie methode. Breng water aan de kook in een steelpannetje. Plaats een vuurvaste kom erop die niet het kokende water raakt. Doe de suiker, rasp van de citroenschillen en boter in de kom en roer door totdat het geheel goed gesmolten en gemengd is. Voeg vervolgens het citroensap en de geklutste eieren toe. Roer door en laat het geleidelijk aan dik worden. Zodra het mengsel de textuur van crème aanneemt, is de lemoncurd klaar. Dit zal ongeveer 15 à 20 minuten duren.
  • Step 5 Was de aardbeien en dep goed droog. Ontkroon en halveer.
  • Step 6 Haal voorzichtig de cake na het afkoelen uit de schaal door de schaal omgekeerd op een bord te plaatsen en rustig los te schudden en/of kloppen. Snijd de cake in kwartstukken. Snijd vervolgens de kwartstukken vanaf de ronde kant naar de punt toe doormidden zodat de boven- en onderkant van de kwartstukken los zijn van elkaar. Leg de onderste lagen van de kwartstukken weer in een cirkel aan elkaar op een bord. Dit wordt de bodem.
  • Step 7 Verdeel 150 ml vanillevla over de bodem en leg vervolgens de helft van de bramen en aardbeien op de vla. Leg nu de 4 andere kwartstukken weer hierop in een cirkel.
  • Step 8 Bestrijk de bovenkant met de lemoncurd (zo zullen de insnijdingen ook niet meer te zien zijn).
  • Step 9 Beleg de bovenkant vervolgens met de rest van de aardbeien en bramen. Strooi tenslotte het vruchtvlees van één passievrucht erover.
  • Step 10 Het Viva Vanille Vla feestje kan beginnen, enjoy!

 


Related Posts

Pruimentaart

Pruimentaart

Deze taart heb ik meerdere keren moeten maken om te perfectioneren. Van niet of wel met vanille naar vrij zuur tot de goede balans en van galette naar uiteindelijk taartdeeg. Waar je jezelf maar druk mee kan houden 😉

Citroen-Frambozentaart

Citroen-Frambozentaart

Deze taart heb ik onlangs gemaakt voor mijn diner ter ere van mijn dertigste verjaardag. Het was een regelrechte hit en ik wil jullie dit recept dan ook niet onthouden. De combinatie van de frisse citroenvulling met vanille, de frambozen en koekjesbodem is hemels.



3 thoughts on “Taart van Menken vanille vla”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *