Curry met krokante tofu

Curry met krokante tofu

Dit gerecht is makkelijk te maken, kost weinig tijd en ziet er heel professioneel uit, kortom: de ideale maaltijd. Soms heb je van die recepten die per toeval ontstaan zoals deze curry. De basis wordt gevormd door een rode linzensoep die niet zo werd als ik voor ogen had. Het gerecht heb ik daarna meerdere keren moeten finetunen voor de perfecte smaak. Daarnaast miste er nog iets krokants. Dit werd de krokante tofu, gebaseerd op Ottolenghi maar dan toch weer anders door, onder meer, andere kruiden. Ook nog eens makkelijk is dat je de overgebleven saus kunt invriezen.

TIPS VOORAF

  • zonnebloemolie: de olie wordt erg heet, zorg er daarom voor dat je een vuurvaste spaan, spatel of ander hulpmiddel gebruikt voor het bakken en eruit vissen van de tofu. Zorg dat de pan stevig op het fornuis staat en er geen vlam in de pan kan slaan. Vanzelfsprekend moet je je handen niet in de buurt van de olie laten komen en voorzichtig zijn.
  • hoeveelheid saus: de saus is eigenlijk voor 3 personen maar je kunt het gewoon voor 2 personen koken. De overgebleven currysaus is in de vriezer te bewaren. Hartstikke handig als je een keer geen tijd hebt om te koken. Je hoeft dan alleen nog maar de saus op te warmen en rijst te koken.

COMBINATIES

  • Dit is een compleet hoofdgerecht

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • citroengras: doe in een karaf water of gebruik een andere avond weer voor een gerecht zoals de Kipdrumsticks in sticky marinade (klik hier)
  • peterselie: bewaar in een afgesloten zakje in de ijskast en pas een andere avond toe in een ander recept zoals de tuinbonen chorizosalade (klik hier)
  • gele paprika: gebruik een andere avond voor de bloemkoolcouscous (klik hier)
  • bloem, zonnebloemolie: hiermee kun je een keer de citroencake maken (klik hier)
  • bloem, rijst, maizena, kruiden: deze producten zijn langer houdbaar en komen altijd weer van pas in de keuken

Ingrediënten curry krokante tofu

Bereidingswijze curry met krokante tofu

januari 19, 2019
: hoeveelheid rijst is voor 2 pers. (saus is eigenlijk voor 3 personen maar kan worden ingevroren, zie Tips vooraf)
: 15 min
: 15 min
: 30 min
: Makkelijk

By:

Ingredients
  • Currysaus
  • Een el olijfolie
  • Halve el gemalen kaneel
  • Halve el gemalen korianderzaad
  • Een el kerriepoeder
  • Een el gemalen komijnzaad
  • Flinke snuf chilipoeder
  • Zout naar smaak
  • Een ui
  • Teen knoflook
  • Stukje gember
  • Stengel citroengras
  • 350 gram tomatenfrito
  • 400 ml kokosmelk
  • Halve gele paprika
  • Peterselie
  • Eventueel wat sap van een citroen voor frissere smaak
  • 150 gr rijst naar keuze (voor 2 personen)
  • - - -
  • Krokante tofu
  • Ruime hoeveelheid zonnebloemolie
  • 200 gram tofu
  • 2 el bloem
  • 2 el maizena
  • Een el cajunkruiden
  • Half el gemalen korianderzaad
  • Een el paprikapoeder
  • Half el kerriepoeder
  • Flinke snuf chilipoeder
  • Zout
  • - - -
  • Geen ingrediënt, wel benodigd: twee diepere (bij voorkeur) wokpannen, keukenpapier (mocht je dit niet hebben, dan kan toiletpapier), een goede hittebestendige keukenspaan, spatel of een dergelijk kookhulpmiddel om de tofu uit de olie te halen
Directions
  • Step 1 Breng water aan de kook voor de rijst. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
  • Step 2 Doe in één kommetje de kruiden voor de curry, dus: kaneel, korianderzaad, kerriepoeder, komijnzaad, chilipoeder en wat zout. Doe nu de volgende ingrediënten voor de tofu in een andere grotere en wat diepere kom: bloem, maizena, cajunkruiden, korianderzaad, paprikapoeder, kerriepoeder, chilipoeder en zout. Hussel in beide kommetjes de ingrediënten door elkaar.
  • Step 3 Maak vervolgens de ui schoon en snijd fijn in kleine blokjes. Verwijder de velletjes van de knoflook en halveer voor straks in de pers. Snijd een blokje van de gember af, verwijder de schil en snijd in circa twee grove stukken. Maak de citroengras schoon, snijd het uiteinde eraf, snijd in circa 4 grove stukken. Kneus de citroengras door erop te drukken en maak wat kleine sneetjes erin. Spoel de paprika af en snijd in blokjes.
  • Step 4 Doe hierna de rijst en het kokende water in een pan en bereid volgens de aanwijzingen. Ga tijdens het koken van de rijst door met de volgende stappen.
  • Step 5 Doe een el olijfolie in een wokpan. Doe de ui erbij en pers de knoflook boven de pan. Laat even aanfruiten. Doe de gember in de pers en pers boven de pan uit. Roer goed door elkaar. Doe de citroengras erbij.
  • Step 6 Voeg vervolgens de kruiden voor de curry toe aan het geheel, mix goed door elkaar en laat de geur en smaken even goed vrijkomen. Voeg de paprika toe, roer goed. Doe nu de tomatenpuree erbij en hierna de kokosmelk. Roer het geheel door elkaar en laat op laag vuur sudderen. Let op dat het niet gaat koken. Ga tijdens het sudderen door met de volgende stappen maar roer af en toe even door de saus.
  • Step 7 De rijst zal nu klaar zijn, giet af en doe terug in de pan en laat met de deksel erop even rusten.
  • Step 8 Nu is de tofu aan de beurt. Zie voor tips met betrekking tot de olie etc. Tips vooraf. Druk even zachtjes op de tofu zodat er zoveel mogelijk vocht wegstroomt. Snijd de tofu in blokjes, doe in de kom met het mengsel en wentel de blokjes er goed doorheen zodat ze helemaal bedekt zijn.
  • Step 9 Verwarm een ruime laag zonnebloemolie in een diepe (wok)pan op hoog vuur, als de olie goed heet is, doe je voorzichtig de tofu erbij. Laat frituren totdat de blokjes krokant worden, dit zal zo’n 4 minuten duren. Zorg dat alle kanten krokant worden, dit kun je voorzichtig doen door zachtjes te roeren met een houten spatel. Bedek een diepere kom/schaal met keukenpapier en haal voorzichtig de tofu met een hittebestendige spatel of iet dergelijks uit de pan en leg op het papier. Pas op dat je je niet brandt aan de olie. Laat de tofu even rusten terwijl je doorgaat met de volgende stappen.
  • Step 10 Verdeel de rijst over de borden. Roer de saus nogmaals goed en proef de smaak. Als je de saus wat frisser wilt, kun je wat citroensap toevoegen. Of misschien wil je het zouter of pittiger, voeg dan zout en/of chili toe. Haal de citroengras uit de saus en gooi weg. Doe de currysaus hierna over de rijst. Strooi vervolgens nog wat zout en eventueel wat chili over de tofu en verdeel over de borden. Je kunt een deel van de tofu in een kommetje op tafel zetten. Hierna strooi je nog wat peterselie over het gerecht en je bent klaar. Enjoy!


Related Posts

Caesarsalade met een twist

Caesarsalade met een twist

Zoals op mijn blog te zien is, vind ik het leuk om bekende recepten in een nieuw jasje te steken. Het geven van een twist aan klassieke en al heerlijke gerechten kan, als het op de juiste manier gebeurt, een verrassend aspect geven.

Feestelijke coq au vin

Feestelijke coq au vin

Coq au vin is het ultieme gerecht tijdens de herst- en wintermaanden en een echte aanrader voor de feestdagen. Het gerecht zit vol warme smaken en hoe langer je het kan laten trekken hoe intenser de heerlijke smaken worden.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *