Feestelijke coq au vin

Feestelijke coq au vin

Coq au vin is het ultieme gerecht tijdens de herst- en wintermaanden en een echte aanrader voor de feestdagen. Het gerecht zit vol warme smaken en hoe langer je het kan laten trekken hoe intenser de heerlijke smaken worden. Met de romige aardappelpuree erbij zet je een feestelijk hoofdgerecht op tafel.

TIPS VOORAF

  • Zoals hierboven al wordt vermeld: hoe langer je het gerecht kan laten trekken, hoe smaakvoller het gerecht wordt. Het vlees zal dan ook door de malsheid van het bot afvallen, héérlijk! Laat het daarom in ieder geval een uur sudderen maar liever nog wat langer.
  • Het prettige aan dit gerecht is dat je zowel de coq au vin als de aardappelpuree van tevoren kan maken. Je hoeft het dan alleen nog maar op te warmen, resultaat: meer tijd om aan tafel erbij te zitten en minder last minute stress.
  • De peterselie kun je als garnering gebruiken, het is niet vereist maar geeft net wat extra smaak en kleur.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • bospeen: gebruik een andere avond voor de bospeen & pastinaak puree met krokante topping (klik hier), pompoensoep met aziatische twist (klik hier) of winterse couscoussalade (klik hier)
  • peterselie: gebruik een andere avond voor bijvoorbeeld de tuinbonen chorizo salade (klik hier), chili con carne (klik hier) of bulgursalade (klik hier)
  • melk: gebruik voor de koffie

Ingrediënten feestelijke coq au vin

Bereidingswijze feestelijke coq au vin

december 9, 2018
: 4 porties
: 1 hr
: 1 hr
: 2 hr
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • Coq au vin
  • 4 kippenbouten
  • Een rode ui
  • 4 sjalotten
  • 2 knoflooktenen
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 4 bospenen
  • 5 takjes tijm
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 350 ml gevogeltefond
  • 500 ml volle rode wijn
  • 2 el bloem
  • 2 mespunten suiker
  • 30 gr boter
  • scheut olijfolie
  • Zout en peper
  • Eventueel peterselie ter garnering
  • Aardappelpuree:
  • 1 kg kruimige aardappelen (ik raad een geschilde, voorgesneden en voorgekookte variant aan)
  • 60 gram roomboter
  • 300 ml volle melk
  • Zout en peper
Directions
  • Step 1 Zet de melk en boter alvast buiten de ijskast.
  • Step 2 We beginnen vervolgens met de coq au vin.
  • Step 3 Was en schil de wortelen en snijd in ronde en niet te dunne plakjes.
  • Step 4 Pel de rode ui en sjalotten en snipper ze. Pel de knoflook en snijd fijn.
  • Step 5 Doe een scheut olie en 30 gram boter in een braadpan en verhit. Voeg de kippenbouten toe en braad rondom goudbruin. Haal de kip vervolgens uit de pan en zet het vuur wat zachter. Bestrooi de kip rijkelijk met peper en zout.
  • Step 6 Doe de knoflook, sjalotten en rode ui in dezelfde pan (haal dus niet de boter en olie eruit) en fruit aan.
  • Step 7 Voeg hierna de spekblokjes en de bloem toe. Laat gedurende zo’n 3 minuten bakken. Blus af met de rode wijn.
  • Step 8 Voeg nu de fond, wortelen, tijm, laurier en suiker toe, roer door elkaar en breng het geheel aan de kook.
  • Step 9 Wanneer de saus kookt doe je de kip erbij. Zet het vuur zachter, doe de deksel op de pan en laat de kip in ieder geval een uur zachtjes sudderen. Het liefst zelfs nog wat langer. Ga tijdens het sudderen door met de volgende stappen.
  • Step 10 Borstel/veeg de champignons schoon en snijd in vieren. Voeg ze -als de kip al 30 minuten aan het sudderen is- toe en roer goed door. Dit is ook het moment om de saus te proeven en eventueel naar smaak wat zout en peper toe te voegen.
  • Step 11 Ga als de kip aan het sudderen is en je de champignons in partjes hebt gesneden aan de slag met de aardappelpuree. Houd dus wel in de gaten dat je na een half uur de champignons in de braadpan erbij doet.
  • Step 12 Kook de aardappelen volgens de voorgeschreven kooktijd. Pureer ze hierna door middel van een stamper of nog beter: een knijper. Roer hierna de boter in blokjes erdoor. Voeg vervolgens geleidelijk aan de melk toe zodat je goed in de gaten kunt houden of de puree niet te zompig wordt. Als de puree te slap dreigt te worden, kun je beter niet alle melk toevoegen. Blijf goed doorroeren. Breng de puree op smaak met zout en eventueel wat peper.
  • Step 13 Bij het opdienen is het mooi om de puree in een ronde kookvorm op een bord te scheppen. Naast de aardappelpuree leg je dan vervolgens een kippenbout met saus erover, hierover strooi je tenslotte eventueel nog wat peterselie.
  • Step 14 Geniet van je kookkunsten en feestelijke diner!


Related Posts

Xmas taart

Xmas taart

En hierbij nog een feestelijke kersttaart. Nog één?! Jazeker! Ik weet niet wat het is, maar bij kerst horen voor mij mooie gebakjes en taarten. Dit zorgt voor een feestelijk einde van een diner of gewoon een kerstgevoel overdag tijdens bijvoorbeeld de koffie.

Feestelijke red velvet cake

Feestelijke red velvet cake

Terwijl iedereen met sinterklaas bezig is, ben ik al met mijn hoofd bij kerst. Met kerstmuziek op de achtergrond begin ik met het bedenken en uitproberen van feestelijke recepten.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *