Xmas taart

Xmas taart

En hierbij nog een feestelijke kersttaart. Nog één?! Jazeker! Ik weet niet wat het is, maar bij kerst horen voor mij mooie gebakjes en taarten. Dit zorgt voor een feestelijk einde van een diner of gewoon een kerstgevoel overdag tijdens bijvoorbeeld de koffie. Ook deze taart heeft weer een hele mooie en bij de feestdagen passende rode kleur. De wat zuurdere smaak van de granaatappel- en frambozengelei past goed bij de zoete ietwat frisse citroen & vanille banketbakkersroom. En de koekjesdeegachtige bodem maakt het lekker krokant.

TIPS VOORAF

  • Vanillezaadjes kleven erg. Een makkelijke manier om de zaadjes zonder veel gedoe uit het halve vanillestokje te krijgen, is door het in de lengte doormidden te snijden. Ga hierna rustig met een klein mesje/lepeltje langs de binnenkant van het stokje en voeg de zaadjes meteen toe aan de vulling. Probeer zo min mogelijk je vingers te gebruiken om zo het kleven aan je vingers te voorkomen.
  • Uitrollen van het deeg: strooi wat bloem over de oppervlakte waarover je het gaat uitrollen en doe hetzelfde met de deegroller. Dit voorkomt het blijven kleven van de deeg.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • frambozen: eet tijdens het ontbijt of versier de taart er extra mee
  • granaatappelpitjes: eet tijdens het ontbijt of doe door een salade
  • eieren: gebruik voor het ontbijt of de lunch
  • bloem, suiker, boter: deze producten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken

Bereidingswijze Xmas taart

december 6, 2019
: Circa 12 stukken
: 30 min
: 45 min
: 1 hr 15 min
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • Deeg
  • 200 gram bloem
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 140 gram ongezouten roomboter
  • Half geklutst ei
  • Snuf zout
  • 2 mespuntjes bakpoeder
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • ---
  • Vruchtengelei
  • 200 gram (diepvries)frambozen
  • 200 gram (diepvries)granaatappel
  • Zakje Taartina
  • 2 tl suiker
  • 4 el citroensap
  • ---
  • Banketbakkersroom
  • 250 ml volle melk
  • Merg uit een half vanillestokje
  • 70 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • Schil van eenderde citroen
  • Frambozen (circa 15 stuks, geen diepvries)
  • Een el bloem
  • ---
  • Geen ingrediënten, wel benodigd: taartvorm (Ø circa 24 cm), deegroller, bij voorkeur bakbonen of gedroogde bonen die geschikt zijn (bijv. kikkererwten) voor het blind bakken. Eventueel eetbare decoratie om de taart mee te versieren.
Directions
  • Step 1 We beginnen met het deeg. Doe de bloem, witte basterdsuiker, het bakpoeder en het zout in een kom en hussel door elkaar. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Doe het halve geklutste ei en een eetlepel water erbij. Meng alles goed met je handen en kneed tot een deegmengsel. Als het goed gemengd is, maak je er een bol van die je wat platter maakt. Bedek het deeg met folie en leg in de ijskast. Warm de oven vervolgens voor op 180 graden en ga door met de volgende stap.
  • Step 2 Het is tijd voor het maken van de banketbakkersroom. Was de schil van de citroen goed en schil met een mesje de schil van eenderde deel van de citroen eraf. Bewaar de citroen, deze ga je nog gebruiken voor de vruchtengelei. Haal het merg uit het vanillestokje (zie Tips vooraf voor een gemakkelijke wijze). Doe vervolgens de volle melk, 35 gram van de kristalsuiker, het vanillemerg en de citroenschillen in een pannetje op het vuur. Roer goed door. De melk moet zachtjes gaan koken, je wilt niet dat het gaat aanbranden. Doe de eidooiers en de resterende 35 gram kristalsuiker in een kommetje en roer goed door elkaar. Voeg een el bloem aan het eimengsel toe en roer nogmaals goed door elkaar. Als de melk met suiker, vanille en citroenschillen aan het koken is, voeg je een scheutje (circa 2 el) hiervan toe aan het kommetje met het eimengsel, roer goed door elkaar zodat de ingrediënten ‘familie worden’. Verwijder de citroenschillen uit het pannetje. Voeg nu het mengsel toe aan het pannetje met melk en roer goed door elkaar. Zorg dat het rustig gaat koken, zet het vuur dan op een laag pitje zodat het niet meer kookt en laat gedurende 8 minuten garen. Roer af en toe even door. Ga ondertussen door met de volgende stap. De 15 frambozen voor de room zijn voor nu nog even niet nodig en komen later pas aan de beurt.
  • Step 3 Smeer de taartvorm goed in met (bak)boter. Haal het deeg uit de ijskast. Vorm het deeg tot een bol en rol het vervolgens met een deegroller uit in een cirkel. Zie Tips vooraf over hoe te voorkomen dat het deeg blijft kleven. Plaats het deeg in de bakvorm. Geen zorgen als het wat scheurt tijdens het overplaatsen, maak het dan in de vorm weer één geheel. Zorg dat de taart een dunne en wat opstaande rand heeft zodat je deze na de garing kan vullen met de banketbakkersroom. De bodem hoeft niet heel dik te zijn, prik wat kleine gaatjes in de bodem.
  • Step 4 De banketbakkersroom zal nu ondertussen klaar zijn. Zet het vuur uit en plaats een deksel op de pan. Laat even staan.
  • Step 5 Bestrijk de taartranden met het geklutste ei dat overgebleven is. Verdeel vervolgens de amandelen over de randen en de bodem.
  • Step 6 Omdat je de bodem zonder vulling gaat bakken in de oven (blind bakken) is het handig om (bak)bonen te hebben zodat de randen op hun plek blijven en de bodem niet omhoog komt. Zonder (bak)bonen bakken is ook mogelijk, maar houdt de bodem/randen dan wat meer in de gaten en duw de bodem na ongeveer 15 minuten weer even naar beneden en/of vorm de randen weer goed. Pas op het deeg is heet! Als je (bak)bonen hebt, plaats dan nu het bakpapier op het deeg, zorg dat het papier de bodem bedekt en tegen de randen aanzit. Zo krijgen de randen niet de ruimte om naar binnen te klappen en kan de bodem niet omhoog komen. Vul het bakpapier met de bonen. Plaats de taartvorm gedurende 45 minuten in de oven. Ga ondertussen door met de volgende stap.
  • Step 7 We gaan de vruchtengelei maken. Als je hebt gekozen voor diepvriesfruit, laat dit dan ontdooien in een pannetje op het vuur. Doe het fruit vervolgens in een hoge mixbeker/kom en pureer goed met de staafmixer. Haal vervolgens het mengsel door een zeef. Doe circa 3 el van het sap in een kommetje met de inhoud van een zakje taartina en roer goed door elkaar. Breng de rest van het sap met de suiker in een pannetje aan de kook. Roer dan het taartina mengsel erdoorheen en breng opnieuw aan de kook. Haal het pannetje van het vuur.
  • Step 8 Haal de taartbodem uit de oven en laat 10 minuten wat afkoelen. Snijd de frambozen doormidden. Verwijder de taartvorm. Roer de afgekoelde room nog eens goed door. Vul de bodem met de room en druk voorzichtig de frambozen erin.
  • Step 9 Nu is het tijd om de vruchtengelei over de taart te verdelen. Als de gelei minder vloeibaar is geworden en dus minder goed uit te smeren, zet dan het pannetje op laag vuur. Voeg vervolgens geleidelijk aan telkens een eetlepel warm water toe totdat de gelei gemakkelijker te verdelen is over de taart.
  • Step 10 De taart is klaar! Je kunt het nog feestelijk versieren met eetbare decoratie.


Related Posts

Taart van Menken vanille vla

Taart van Menken vanille vla

De vierde generatie Menken is begonnen met het zuivelmerk nieuw leven in te blazen. Sinds kort staan drie van hun favoriete producten in de schappen: volle melk, karnemelk en vla.

Krokante tortilla’s met pulled chicken en mangosalsa

Krokante tortilla’s met pulled chicken en mangosalsa

Dit gerecht is een feestje op je bord! De verschillende kleuren spatten ervan af. Maar het allerbelangrijkste is dat deze feestelijke tortilla’s om te smullen zijn.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *