Feestelijke red velvet cake

Feestelijke red velvet cake

Terwijl iedereen met sinterklaas bezig is, ben ik al met mijn hoofd bij kerst. Met kerstmuziek op de achtergrond begin ik met het bedenken en uitproberen van feestelijke recepten. En uitproberen was het deze keer zeker: de cake moest meerdere keren op verschillende manieren met verschillende ingrediënten gemaakt worden. Frustratie alom bij elke -in mijn ogen- mislukking maar ik moet en zal doorgaan totdat het lukt. En oh wat kan ik blij zijn als ik hier dan uiteindelijk in slaag (best een beetje vreemd, maar ach). De cake is lekker zacht, luchtig en past met de rode kleur en witte frosting perfect bij de kerstdagen. Laat mij jou helpen bij het maken van deze volmaakte kerstcake.

TIPS VOORAF

  • boter, ei, karnemelk: zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voordat je begint met het bereiden van de cake.
  • ronde taartvorm: voor deze cake ga je twee cakes op elkaar plaatsen. Je hebt hier dus twee taartvormen voor nodig. Geen probleem als je er maar één hebt. Doe dan de helft van het cakebeslag in deze vorm en bak deze in de oven. Doe dit hierna nog een keer met de taartvorm met de andere helft van het beslag.
  • vanille: een makkelijke manier om de zaadjes zonder veel gedoe uit het halve vanillestokje te krijgen, is door het in de lengte doormidden te snijden. Ga hierna rustig met een klein mesje/lepeltje langs de binnenkant van het stokje en voeg de zaadjes meteen toe aan de vulling. Probeer zo min mogelijk je vingers te gebruiken om zo het kleven aan je vingers te voorkomen.
  • rode kleur: je kunt zelf bepalen met welk middel je de taart kleurt, bijv. met vloeistof, poeder of gel. Zorg wel dat het beslag echt een goede rode kleur krijgt om te voorkomen dat de cake nauwelijks rood eruit komt.
  • opmaak: het ziet er makkelijk uit maar het is nog vrij lastig om de taart mooi te bestrijken met de frosting. Eigenlijk moet je zorgen dat je de cake op iets verhoogds kan zetten wat je ook nog eens makkelijk rond kan draaien (denk aan een bolvormige kom waarvan je op de open bovenkant een bord plaatst waar je de taart opzet). Je kunt door de verhoging makkelijk overal bij en je kunt de zijkanten makkelijk door het draaien netjes in een geheel bestrijken. Gebruik een paletmes, groot mes of deegschraper voor het bestrijken, dit is het makkelijkst en geeft een mooi glad resultaat.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • eieren: gebruik voor het ontbijt of de lunch
  • bloem, suiker, boter, rode kleurstof: deze producten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken

red velvet cake

Bereidingswijze feestelijke red velvet cake

december 1, 2019
: circa 15 porties
: 45 min
: 45 min
: 1 hr 30 min
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • Cake
  • 310 gr bloem
  • 16 gr cacaopoeder
  • 4 gr zout
  • 5 gr baking soda
  • 115 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gram plantaardige olie (zoals zonnebloemolie)
  • 5 ml witte wijn azijn
  • 240 gram karnemelk op kamertemperatuur
  • ½ vanillestokje
  • Rode kleurstof (vloeibaar of poeder)
  • ---
  • Frosting
  • 125 gr poedersuiker
  • 400 gr creamcheese (bijv. monchou)
  • 240 gr vloeibare volle slagroom
  • ½ vanillestokje
  • ---
  • Geen ingrediënt, wel benodigd: elektrische garde, (2x) ronde taartvorm (Ø circa 24 cm)
Directions
  • Step 1 We beginnen met het cakebeslag, maar voordat we echt hieraan gaan beginnen: zie de eerste tip onder Tips vooraf. Warm de oven alvast voor op 170 graden.
  • Step 2 Zeef boven een kom de bloem en cacaopoeder. Doe het zout en bakingsoda in de kom erbij. Roer de ingrediënten goed door elkaar. Zet even opzij.
  • Step 3 Snijd alvast het halve vanillestokje voorzichtig open zodat je straks makkelijk het merg eruit kan schrapen. Leg even opzij.
  • Step 4 Doe de kristalsuiker en boter in een mengkom en mix met de elektrische garde totdat het goed gemengd is en een wat wittere kleur krijgt.
  • Step 5 Breek vervolgens een ei open en klop even los in een apart kommetje, doe het ei bij de boter & suiker mix en blijf mixen totdat het ei goed is opgenomen. Doe hetzelfde met het tweede ei.
  • Step 6 Voeg hierna de olie toe en blijf goed mixen. Doe vervolgens ook de witte wijn azijn erbij, blijf mengen.
  • Step 7 Haal het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan het mengsel, meng goed. Voeg hierna ook de karnemelk toe en meng goed.
  • Step 8 Voeg in gedeeltes het bloemmengsel toe. Zorg dat elk gedeelte goed is opgenomen voordat je het volgende deel erin doet. Vergeet niet af en toe de restjes langs de rand van de kom te schrapen en erbij te doen.
  • Step 9 Nu is het dan tijd voor de rode kleur. Voeg het rode kleurmiddel toe totdat het beslag een echt goede rode kleur heeft. Zie Tips vooraf onder ‘rode kleur’.
  • Step 10 Vet de taartvorm(en) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Als je één taartvorm hebt, zie dan Tips vooraf onder ‘taartvorm’. Verdeel het beslag en zet het gedurende circa 45 minuten in de oven. Je weet wanneer de cake gaar is als je voorzichtig een satéprikker in het midden van de cake steekt en deze er droog uitkomt.
  • Step 11 Terwijl de cake in de oven staat, gaan we de frosting maken. Klop als eerst de room met de elektrische garde totdat je er pieken mee kunt vormen. Zet even opzij.
  • Step 12 Mix in een andere kom met de garde de creamcheese tot een luchtig geheel. Voeg de poedersuiker in gedeeltes hieraan toe. Telkens als het toegevoegde deel tijdens het mengen goed is opgenomen, voeg je het volgende gedeelte toe. Blijf mengen totdat het een geheel is. Snijd dan de andere helft van het vanillestokje voorzichtig open en doe het merg bij het mengsel. Meng goed door elkaar.
  • Step 13 Roer vervolgens in delen met een spatel of grote lepel de slagroom door het mengsel.
  • Step 14 Zodra de cake klaar is, is het tijd voor de opmaak. Snijd voorzichtig de gebolde bovenkant van de cakes eraf. Leg deze restjes even apart. Bestrijk de afgesneden kant van één van deze vormen met circa een derde van de frosting. Plaats de andere cake erbovenop.
  • Step 15 Zie nu eerst Tips vooraf onder ‘opmaak’ voor handige tips.
  • Step 16 Bestrijk de zijkant van de taart met de frosting. En vervolgens de bovenkant. Verkruimel tenslotte de restjes cake die je opzij hebt gezet. Verdeel dit over de buitenste rand van de bovenkant van de cake.
  • Step 17 Je bent klaar! En… wat een beauty toch?!


Related Posts

Xmas taart

Xmas taart

En hierbij nog een feestelijke kersttaart. Nog één?! Jazeker! Ik weet niet wat het is, maar bij kerst horen voor mij mooie gebakjes en taarten. Dit zorgt voor een feestelijk einde van een diner of gewoon een kerstgevoel overdag tijdens bijvoorbeeld de koffie.

Gevulde pakketjes

Gevulde pakketjes

Op zoek naar een gerechtje dat er mooi uitziet, goed smaakt en makkelijk te maken is? Dan zijn deze gevulde pakketjes perfect. Voor de feestdagen maar ook gewoon voor een feestelijk dineetje. Met dit gerecht kun je de plank niet misslaan.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *