Bulgursalade

Bulgursalade

Ik associeerde bulgur (AH, Deen, Turkse winkel) altijd met het Libanese gerecht tabouleh totdat ik ontdekte dat dit graanproduct voor zo veel meer gerechten kan worden ingezet. Deze gezonde salade met bulgur is niet alleen lekker fris maar ziet er ook nog eens vrolijk uit dankzij de kleur van de groenten.

TIPS VOORAF

Komijnzaad wordt al snel overheersend, voeg dit daarom geleidelijk aan toe. Begin met een halve theelepel, proef vervolgens de salade en doe dan eventueel nog een halve theelepel erbij. Om net wat extra smaak te geven aan de bulgur voeg ik vaak een klein stukje van een groentebouillonblokje toe aan het water. Saladekaas (AH, Deen, Dirk) is een feta-achtige kaas, feta kan ook voor dit recept. Heb je peterselie over (bijvoorbeeld van de tuinbonen chorizo salade)? Dan is dit kruid perfect te gebruiken voor dit gerecht. Een manier om de radijs te snijden is door de boven- en onderkant eraf te snijden. Leg vervolgens één van de platte kanten naar beneden en snijd de radijs horizontaal en verticaal door de helft. De radijs is nu in vieren gesneden. Maak hierna dunne plakjes door radijs verticaal vanaf rechts naar links vrij dicht naast elkaar in plakjes te snijden.

COMBINATIES

  • lamsworstjes met muntdip (klik hier)
  • de falafelballetjes met tahin-honingdip (klik hier)
  • de zalm in soja-ketjap-gembermarinade (klik hier)

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • halve rode ui, halve citroen, halve avocado, halve komkommer: in folie in ijskast bewaren (ongeveer maximaal 2 dagen) en volgende keer voor andere salade gebruiken (zie mijn salades, of hieronder)
  • halve rode ui, halve komkommer, halve avocado, saladekaas/feta, pijnboompitten: waterkerssalade (klik hier)
  • halve komkommer, halve avocado, halve rode ui, pijnboompitten (en eventueel halve saladekaas/feta): salade met mosterd-witte wijn azijndressing (in plaats van de hüttenkase voor dit gerecht zou je ook de saladekaas/feta kunnen gebruiken) (klik hier)
  • komijnzaad, bulgur, pijnboompitten: deze producten zijn langer houdbaar en komen dus altijd van pas in de keuken, gebruik de bulgur en komijnzaad voor bijvoorbeeld de bulgursalade met halloumi (klik hier)
  • radijs: de rest is lekker bij de borrel met eventueel een beetje zout om in te dippen of gebruik de volgende keer voor de rijstsalade met edamameboontjes (binnenkort online)

ingrediënten bulgur salade radijs kaas feta

Bereidingswijze bulgursalade

april 17, 2018
: 2 à 3 porties
: 15 min
: 10 min
: 25 min
: Makkelijk

By:

Ingredients
  • 130 gram bulgur
  • 100 gram saladekaas/feta
  • Halve rode ui
  • Ongeveer 10 radijsjes
  • Halve avocado
  • Een tomaat
  • Halve komkommer
  • Hand pijnboompitten
  • 2 el olijfolie
  • ½ tot 1 theelepel komijnzaad
  • peper
  • zout
  • (eventueel 3 takjes peterselie)
Directions
  • Step 1 Kook de bulgur volgens de aanwijzingen.
  • Step 2 Rooster de pijnboompitten zonder olie in een pan.
  • Step 3 Ga tijdens het koken van de bulgur en het roosteren van de pitten verder met de volgende stappen. Houd ondertussen de pijnboompitten goed in de gaten en haal ze tijdig van het vuur.
  • Step 4 Snijd de rode ui, tomaat, komkommer, avocado en kaas in blokjes.
  • Step 5 Snijd ook de radijs in kleine en dunnere stukjes op een manier die jij mooi vindt of zie Tips.
  • Step 6 Als je hebt gekozen om peterselie toe te voegen: snijd dit dan fijn.
  • Step 7 Pers de halve citroen boven een kommetje uit en roer de olijfolie door het sap. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Step 8 Hussel alle ingrediënten -behalve de kaas en komijnzaad- in een schaal door elkaar.
  • Step 9 Voeg vervolgens de kaas toe en hussel nog een keer.
  • Step 10 Roer hierna de halve theelepel komijnzaad door de salade, proef en voeg vervolgens indien naar wens nog een halve theelepel of minder toe van het komijnzaad. En klaar is de salade!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *