Citroencake

Citroencake

Ik houd wel van een beetje zoetigheid op zijn tijd. Wel vind ik dat het naast zoet ook echt wat frisser moet zijn qua smaak. Citroen is de ultieme manier om dit te bereiken. De combinatie van deze vrucht met vanille is altijd een topper.

TIPS VOORAF

  • garnering: je kunt zelf kiezen wat je op de citroencake doet qua versiering, ik heb hier gekozen voor een kerstige look voor de feestdagen
  • vanille: vanillezaadjes kleven erg. Een makkelijke manier om de zaadjes zonder veel gedoe uit het halve vanillestokje te krijgen, is door het in de lengte doormidden te snijden. Ga hierna rustig met een klein mesje langs de binnenkant van het stokje en voeg de zaadjes meteen toe aan het beslag. Probeer zo min mogelijk je vingers te gebruiken om zo het kleven aan je vingers te voorkomen. Als je een groot vanillefan bent, kun je meer dan de helft van het vanillestokje gebruiken.
  • citroenrasp: aangezien de schil van de citroen in de vulling gaat, is het aan te raden om een biologische versie te gebruiken.
  • citroensap: als het goed is, kun je bijna al het sap van de andere helft van de citroen die niet in het cakebeslag gaat gebruiken voor de fudge.
  • garing: er is een gemakkelijke wijze om te zien of de cake gaar is. Steek een satéprikker voorzichtig in de cake en haal er weer uit, als er geen cake blijft kleven aan de prikker is de cake gaar.
  • garde / elektrische garde: allebei kun je gebruiken voor het mixen, het is maar net hoeveel energie je in de bereiding wilt steken 😉
  • foto met ingrediënten: de hoeveelheid ingrediënten op de foto hieronder is niet helemaal juist, hier staat namelijk de dubbele hoeveelheid op. Het recept beschrijft de juiste hoeveelheid.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • half vanillestokje: is goed verpakt langer te bewaren, gebruik een andere keer voor bijvoorbeeld de citroen-frambozentaart (klik hier)
  • melk: gebruik bijvoorbeeld voor in de koffie of thee
  • zonnebloemolie: zet in voor de curry met krokante tofu (binnenkort online)

Ingrediënten citroencake

Bereidingswijze citroencake

november 30, 2018
: 10 á 12 plakken
: 30 min
: 45 min
: 1 hr 15 min
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • Cake
  • 172 gr bloem
  • 143 gr suiker
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 ml volle melk
  • 2 eieren
  • 30 ml citroensap
  • rasp van een hele (biologische) citroen
  • 5 gr bakpoeder
  • Snuf zout
  • Half vanillestokje
  • Geen ingrediënt wel benodigd: (elektrische) garde en cakevorm/blik
  • Frosting
  • 50 gr boter
  • 125 gr poedersuiker
  • 6 tl citroensap
  • 1 tl citroenrasp
  • snuf zout
Directions
  • Step 1 Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de voorgeschreven hoeveelheid boter plus wat extra boter voor het insmeren van de cakevorm buiten de ijskast. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
  • Step 2 We beginnen met de cake. Spoel de citroen goed af en rasp de schil boven een kommetje. Zet een theelepel van de rasp opzij voor de fudge. Pers de hoeveelheid sap uit de citroen die je nodig hebt (dit zal waarschijnlijk een halve citroen zijn).
  • Step 3 Doe de suiker en eieren in een kom. Mix met de (elektrische) garde goed door elkaar. Zorg dat het een luchtig mengsel wordt.
  • Step 4 Voeg de citroenrasp, citroensap, melk, zonnebloemolie en zout toe en mix weer goed met de (elektrische) garde.
  • Step 5 Doe de bloem en bakpoeder in de kom en mix weer goed.
  • Step 6 Haal het merg uit het vanillestokje, zie Tips vooraf voor een handige manier hiervoor. Doe het merg in de kom erbij en mix nogmaals kort met de (elektrische) garde.
  • Step 7 Wrijf het bakblik goed in met boter en bestrooi met wat bloem. Giet nu het mengsel erin. En zet gedurende 45 minuten in de oven. Zie Tips vooraf voor goede garing. Ga gedurende de baktijd door met de stappen hieronder.
  • Step 8 We gaan nu de frosting maken. Doe een laagje kokend water in een steelpannetje en laat zachtjes koken. Zet bovenop de pan een schaaltje/kommetje dat blijft hangen. Doe de boter in het schaaltje en laat het al roerend smelten. Zet het vuur uit. Voeg de poedersuiker geleidelijk aan toe en blijf roeren, voeg de citroensap, rasp en een snuf zout toe en roer alles door elkaar totdat alle klonten weg zijn.
  • Step 9 Als de cake afgekoeld is, kun je de fudge erop doen. Het kan zijn dat de bovenlaag van de fudge al iets harder is geworden. Geen probleem, roer het mengsel nog eens goed door en verwarm eventueel op heel laag vuur nog even om er een glad geheel van te maken.
  • Step 10 Versier vervolgens naar keuze. Zie ook Tips vooraf voor ideeën. Enjoy!


Related Posts

Taart van Menken vanille vla

Taart van Menken vanille vla

De vierde generatie Menken is begonnen met het zuivelmerk nieuw leven in te blazen. Sinds kort staan drie van hun favoriete producten in de schappen: volle melk, karnemelk en vla.

Krokante tortilla’s met pulled chicken en mangosalsa

Krokante tortilla’s met pulled chicken en mangosalsa

Dit gerecht is een feestje op je bord! De verschillende kleuren spatten ervan af. Maar het allerbelangrijkste is dat deze feestelijke tortilla’s om te smullen zijn.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *