Tonijn Speltsalade

Tonijn Speltsalade

Deze salade met spelt en tonijn heeft een Italiaans tintje en neemt mij weer terug naar Sardinië. Op dit eiland kun je overal heerlijke salades eten die puur van smaak zijn. Ik heb geprobeerd om deze pure smaken mee te nemen in dit recept. Daarnaast is deze salade lekker fris en licht en dus ideaal voor de wat warmere avonden.

TIPS VOORAF

Voor het grillen van de halloumi en paprika gebruik ik de grillpan, een koekenpan zou eventueel ook kunnen. Voor beide opties geldt: doe een eetlepel olijfolie in de pan.

COMBINATIES

  • Dit gerecht is een volledig hoofdgerecht en heeft dus geen gerechten erbij nodig.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • citroen: bewaar in folie in de ijskast (ongeveer maximaal 2 dagen) en gebruik een volgende keer voor een salade, zoals de notenrijstsalade met citroendressing (klik hier), een dip zoals de tahin-honingdip (klik hier) of stop in (heet) water
  • tuinerwten: het resterende gedeelte kun je in de vriezer bewaren en is een andere avond te gebruiken voor de notenrijstsalade met citroendressing (klik hier)
  • halloumi: gebruik een andere avond voor de bulgursalade met halloumi (klik hier)
  • gedroogde oregano kruiden, peterselie: deze producten zijn een andere keer in te zetten voor de tuinbonen chorizosalade (klik hier), de oregano is daarbij überhaupt langer houdbaar en is dus altijd wel weer te gebruiken voor gerechten
  • rode paprika, peterselie: bewaar in de ijskast en gebruik een andere avond voor de waterkerssalade (klik hier) of chili con carne (klik hier)
  • olijven: serveer als borrelhapje
  • spelt: spelt is langer te bewaren en is een volgende keer te gebruiken voor de speltsalade met peer en groene aspergetips (klik hier)
  • pijnboompitten: deze pitten zijn langer houdbaar en komt dus altijd wel weer van pas, bijvoorbeeld voor in een andere salade (zie mijn Salades)
  • sjalotten: dit ingrediënt is langer te bewaren en is altijd wel weer inzetbaar voor een ander gerecht

ingrediënten tonijn speltsalade

Bereidingswijze Tonijn Speltsalade

mei 13, 2018
: 2 à 3 porties
: 15 min
: 15 min
: 30 min
: Makkelijk

By:

Ingredients
  • 110 gram spelt
  • 110 gram halloumi
  • Blikje tonijn op water (160 gram)
  • Halve citroen
  • 3 sjalotten
  • Halve rode paprika
  • Halve komkommer
  • 160 gram bevroren tuinerwtjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 5 volle takken peterselie
  • Grote hand pijnboompitten
  • 2 eetlepels betere kwaliteit olijfolie voor de dressing
  • Een eetlepel bak en braad olijfolie voor het grillen
  • Een eetlepel gedroogde oregano kruiden
  • Zout
  • Peper
Directions
  • Step 1 Breng water aan de kook voor de spelt en wat extra voor de tuinerwtjes.
  • Step 2 Schil de komkommer, snijd in blokjes en doe in een kom.
  • Step 3 Snijd de sjalot fijn en bak heel kort aan in een pan met wat olijfolie. Stop in de kom erbij.
  • Step 4 Was de peterselie en snijd fijn. Doe ook in de kom. De stengels waar geen blaadjes aan zitten gebruik ik niet.
  • Step 5 Snijd de olijven in schijfjes (als ze niet al voorgesneden zijn).
  • Step 6 Doe de tuinerwtjes in een kommetje en gooi wat van het gekookte water erbij.
  • Step 7 Kook de spelt volgens de aanwijzingen en ga tijdens het koken van de spelt verder met de volgende stappen.
  • Step 8 Rooster de pijnboompitten in een pannetje en gooi ze daarna ook in de kom.
  • Step 9 Snijd de paprika in reepjes en de halloumi in dunne plakken.
  • Step 10 Doe 1 eetlepel olijfolie in een grillpan (of grote koekenpan) en doe de paprika erin. Voeg na ongeveer 3 minuten de halloumi toe. Ga tijdens het grillen verder met de volgende stappen. Houd de pan wel goed ik de gaten en draai de ingrediënten tijdig om.
  • Step 11 Giet de tuinerwtjes af en doe ze in de kom erbij. Giet het water uit het tonijnblikje en doe de tonijn in de kom erbij.
  • Step 12 Maak de dressing door het sap van de halve citroen en de twee eetlepels olijfolie te mengen in een kommetje. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.
  • Step 13 Zodra de halloumi mooi goudbruin en krokant is en de paprika wat zachter is en wat grillstrepen vertoont, haal je deze producten uit de pan. Snijd beide ingrediënten in kleinere stukjes. Doe in de kom erbij.
  • Step 14 Voeg vervolgens de spelt en hierna de dressing en oregano toe.
  • Step 15 Hussel alles goed door elkaar en klaar is de salade, enjoy!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Courgette & Tuinerwtensoep

Courgette & Tuinerwtensoep

Het is echt de moeite waard om soep zelf te maken. Niets is namelijk zo lekker als een verse homemade soep en het is ook nog eens hartstikke makkelijk te bereiden. Daarbij heeft deze variant een prachtige frisse groene kleur!

Gekruide Kaastwisters

Gekruide Kaastwisters

Deze kaasstengels zijn heel gemakkelijk te maken en je hebt er niet veel voor nodig. Heerlijk om als avondmaaltijd te serveren bij een soepje of als borrelhap.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *