Bosbessen Citroen Muffins

Bosbessen Citroen Muffins

Ik ben een voorstander van gebalanceerd eten. Gezond eten moet voor mij afgewisseld kunnen worden met minder gezond. Daarbij hoeft de één zeker niet minder lekker te zijn dan de ander, het gaat telkens om de smaakcombinatie. En deze zachte muffins met de smaak van citroen, pure vanille en bosbessen zijn gewoon perfect.

Ps. ideaal aan het maken van muffinbeslag is dat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele kleine klontjes. Liever een luchtig beslag dat niet te veel gemixt is dan een door en door gemixt beslag zonder klonten.

TIPS VOORAF

  • vanille: vanillezaadjes kleven erg. Een makkelijke manier om de zaadjes zonder veel gedoe uit het halve vanillestokje te krijgen, is door het in de lengte doormidden te snijden. Ga hierna rustig met een klein mesje/lepeltje langs de binnenkant van het stokje en voeg de zaadjes meteen toe aan het beslag. Probeer zo min mogelijk je vingers te gebruiken om zo het kleven aan je vingers te voorkomen.
  • citroenrasp: aangezien de schil van de citroen in de vulling gaat, is het aan te raden om een biologische versie te gebruiken.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • halve citroen: pers de citroen uit en doe het sap in (heet) water of gebruik voor het avondeten in een dressing zoals in de citroendressing voor de notenrijstsalade (klik hier)
  • bloem, suiker, poedersuiker: deze ingrediënten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken
  • melk: gebruik bijvoorbeeld voor de koffie of thee

Bereidingswijze Citroen Bosbessen Muffins

mei 12, 2019
: 6 muffins
: 20 min
: 30 min
: 50 min
: Makkelijk

By:

Ingredients
  • Muffinbeslag
  • 125 gr bloem
  • 75 gr bosbessen
  • 75 gr suiker
  • 65 ml volle melk
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • Een el citroensap
  • Rasp van een hele citroen
  • 4 gr bakpoeder
  • Snuf zout
  • Half vanillestokje
  • - - - - -
  • Frosting
  • 100 gr roomkaas (monchou)
  • 57 gr ongezouten roomboter
  • 80 gr poedersuiker
  • Half vanillestokje
  • 3 tl citroensap
  • Rasp van een halve citroen
  • - - - - -
  • Geen ingrediënt, wel benodigd: cupcake vorm, papieren muffinvormpjes, staafmixer, eventueel spuitzakken voor de topping
Directions
  • Step 1 Laat de roomkaas en boter voor de topping alvast buiten de ijskast staan. We gaan beginnen met het beslag.
  • Step 2 Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de boter in een hittebestendig kommetje in de oven die aan het voorverwarmen is. We willen dat de boter zoveel mogelijk gesmolten is voor het maken van het beslag.
  • Step 3 Zet twee kommen klaar.
  • Step 4 Haal boven één kom de bloem, het bakpoeder en een snuf zout door de zeef.
  • Step 5 Doe in de andere kom de volle melk, 2 eieren, suiker, het citroensap, de citroenrasp en het merg van een half vanillestokje. Haal de boter uit de oven en giet erbij. Meng goed met de staafmixer.
  • Step 6 Voeg nu de inhoud van de kom met bloem toe aan de andere kom. Mix met de staafmixer, zorg dat het gehele bloemmengsel is opgenomen. Houd 6 bosbessen opzij en voeg de rest toe aan het mengsel en roer erdoorheen met een lepel.
  • Step 7 Doe de papieren muffinvormpjes in de cupcakevorm, vet de papieren vormpjes wat in. Verdeel het beslag over de vorm en plaats per muffin één van de achtergehouden bessen in het midden erop.
  • Step 8 Zet de muffins gedurende 25 a 30 minuten in de oven. Ze zijn gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt.
  • Step 9 Tijd voor de frosting! Doe de roomkaas in een kom en mix met de staafmixer zodat het wat losser wordt, voeg vervolgens de roomboter toe en meng het geheel nogmaals goed met de staafmixer. Voeg nu het citroensap, de citroenrasp en het merg van een half vanillestokje toe. Meng goed met de staafmixer. Doe tenslotte de poedersuiker erbij en meng nogmaals alles tot een glad geheel.
  • Step 10 Wacht tot de muffins wat zijn afgekoeld (circa 10 minuten) voordat je ze met de frosting bestrijkt/bespuit. Heb je nog wat bosbessen en/of citroenrasp over? Bestrooi de muffins hier dan mee.
  • Step 11 Geniet van deze heerlijkheid!

 

 


Related Posts

Taart van Menken vanille vla

Taart van Menken vanille vla

De vierde generatie Menken is begonnen met het zuivelmerk nieuw leven in te blazen. Sinds kort staan drie van hun favoriete producten in de schappen: volle melk, karnemelk en vla.

Pruimentaart

Pruimentaart

Deze taart heb ik meerdere keren moeten maken om te perfectioneren. Van niet of wel met vanille naar vrij zuur tot de goede balans en van galette naar uiteindelijk taartdeeg. Waar je jezelf maar druk mee kan houden 😉



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *