Pruimentaart

Pruimentaart

Deze taart heb ik meerdere keren moeten maken om te perfectioneren. Van niet of wel met vanille naar vrij zuur tot de goede balans en van galette naar uiteindelijk taartdeeg. Waar je jezelf maar druk mee kan houden 😉 Maar nu durf ik het met zekerheid te zeggen, deze taart is overheerlijk! Voor het maken van deze taart ga ik je door blind bakken en het maken van banketbakkersroom heen loodsen. En geloof me: dat gaat je lukken! En daarna mag je extra genieten van deze knapperd. Have fun!

TIPS VOORAF:

  • Vanillezaadjes kleven erg. Een makkelijke manier om de zaadjes zonder veel gedoe uit het halve vanillestokje te krijgen, is door het in de lengte doormidden te snijden. Ga hierna rustig met een klein mesje/lepeltje langs de binnenkant van het stokje en voeg de zaadjes meteen toe aan de vulling. Probeer zo min mogelijk je vingers te gebruiken om zo het kleven aan je vingers te voorkomen.
  • Uitrollen van het deeg: strooi wat bloem over de oppervlakte waarover je het gaat uitrollen en doe hetzelfde met de deegroller. Dit voorkomt het blijven kleven van de deeg.

OVERGEBLEVEN INGREDIËNTEN

  • eieren: gebruik voor het ontbijt of de lunch
  • bloem, suiker, boter: deze producten zijn langer houdbaar en komen altijd wel weer van pas in de keuken

Bereidingswijze pruimentaart

september 27, 2019
: circa 12 stukjes
: 1 hr 15 min
: Gemiddeld

By:

Ingredients
  • Deeg
  • 200 gram bloem
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 140 gram ongezouten roomboter
  • Half geklutst ei
  • Snuf zout
  • 2 mespuntjes bakpoeder
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • ---
  • Fruit topping
  • 4 pruimen
  • 3 eetlepels citroensap
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • ---
  • Banketbakkersroom
  • 250 ml volle melk
  • Merg uit een half vanillestokje
  • 70 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • Een el bloem
  • ---
  • Geen ingrediënten, wel benodigd:
  • taartvorm (Ø circa 24 cm), deegroller, bij voorkeur bakbonen of gedroogde bonen die geschikt zijn (bijv. kikkererwten) voor het blind bakken.
Directions
  • Step 1 We beginnen met het deeg. Doe de bloem, witte basterdsuiker, het bakpoeder en het zout in een kom en hussel door elkaar. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Doe het halve geklutste ei en een eetlepel water erbij. Meng alles goed met je handen en kneed tot een deegmengsel. Als het goed gemengd is, maak je er een bol van die je wat platter maakt. Bedek het deeg met folie en leg gedurende 20 minuten in de ijskast. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
  • Step 2 Warm de oven voor op 180 graden. Ga gedurende het opwarmen door met stap 3.
  • Step 3 Was de pruimen goed, snijd in schijfjes en gooi de pitten weg. Doe de schijfjes vervolgens in een ovenschaal met 3 el citroensap en 30 gram witte basterdsuiker. Hussel alles goed door elkaar en zet even opzij.
  • Step 4 Smeer de taartvorm goed in met (bak)boter. Haal het deeg uit de ijskast. Vorm het deeg tot een bol en rol het vervolgens met een deegroller uit in een cirkel. Zie Tips vooraf over hoe te voorkomen dat het deeg blijft kleven. Plaats het deeg in de bakvorm. Geen zorgen als het wat scheurt tijdens het overplaatsen, maak het dan in de vorm weer één geheel. Zorg dat de taart een dunne en wat opstaande rand heeft zodat je deze na de garing kan vullen met de banketbakkersroom. De bodem hoeft niet heel dik te zijn, prik wat kleine gaatjes in de bodem. Bestrijk de randen met het geklutste ei dat overgebleven is. Verdeel vervolgens de amandelen over de randen en de bodem.
  • Step 5 Omdat je de bodem zonder vulling gaat bakken in de oven (blind bakken) is het handig om (bak)bonen te hebben zodat de randen op hun plek blijven en de bodem niet omhoog komt. Zonder (bak)bonen bakken is ook mogelijk, maar houdt de bodem/randen dan wat meer in de gaten en duw de bodem na ongeveer 15 minuten weer even naar beneden en/of vorm de randen weer goed. Pas op het deeg is heet! Als je (bak)bonen hebt, plaats dan nu het bakpapier op het deeg, zorg dat het papier de bodem bedekt en tegen de randen aanzit. Zo krijgen de randen niet de ruimte om naar binnen te klappen en de bodem niet omhoog kan komen. Vul het bakpapier met de bonen.
  • Step 6 Doe de taartvorm en de pruimen in de ovenschaal in de oven. Het deeg moet gedurende 45 minuten in de oven garen. Haal tussentijds na 25 minuten de bonen met het bakpapier uit de vorm. Haal de schaal met pruimen na een half uur al uit de oven. Terwijl de taart en pruimen in de oven staan ga je door met de volgende stap.
  • Step 7 Nu is de banketbakkersroom aan de beurt. Doe de volle melk en 35 gram van de kristalsuiker in een pannetje op het vuur en roer goed door. De melk moet zachtjes gaan koken, je wilt niet dat het gaat aanbranden. Terwijl je de melk aan de kook brengt, haal je het merg uit het vanillestokje (zie Tips vooraf voor een gemakkelijke wijze). Dit voeg je toe aan het pannetje. Roer alles goed door elkaar. Doe in een kommetje de eidooiers en de resterende 35 gram kristalsuiker in een kommetje en roer goed door elkaar. Voeg een el bloem aan het eimengsel toe en roer nogmaals goed door elkaar. Als de melk met suiker en vanille aan het koken is, voeg je een scheutje (circa 2 el) hiervan toe aan het kommetje met het eimengsel, roer goed door elkaar zodat de ingrediënten ‘familie worden’. Voeg nu het mengsel toe aan het pannetje met melk en roer goed door elkaar. Zorg dat het rustig gaat koken, zet het vuur dan op een laag pitje zodat het niet meer kookt en laat gedurende 8 minuten garen. Roer af en toe even door.
  • Step 8 Laat zowel de taartbodem, de pruimen en het room wat afkoelen. Verwijder vervolgens de taartvorm, roer de banketbakkersroom nog eens goed door en vul de taartbodem gelijkmatig met de room. Leg vervolgens de pruimschijfjes dakpansgewijs in een cirkelvorm op de roomvulling. Tip: begin vanuit het midden.
  • Step 9 De taart is klaar, geniet ervan!


Related Posts

Taart van Menken vanille vla

Taart van Menken vanille vla

De vierde generatie Menken is begonnen met het zuivelmerk nieuw leven in te blazen. Sinds kort staan drie van hun favoriete producten in de schappen: volle melk, karnemelk en vla.

Citroen-Frambozentaart

Citroen-Frambozentaart

Deze taart heb ik onlangs gemaakt voor mijn diner ter ere van mijn dertigste verjaardag. Het was een regelrechte hit en ik wil jullie dit recept dan ook niet onthouden. De combinatie van de frisse citroenvulling met vanille, de frambozen en koekjesbodem is hemels.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *